Natuurkunde in profiel kiezen?

Wanneer je keuzes moet maken over je toekomst worden vaak de volgende vragen gebruikt.

  • Wie ben ik
  • Wat wil ik
  • Wat kan ik

Het is verstandig om gedurende je 3e schooljaar hier over na te denken.

Wanneer je natuurkunde leuk vindt en je weet dat het je ligt, dan is de keuze makkelijk. Maar er kunnen ook andere overwegingen een rol spelen. De opleiding die je wil doen vraagt om natuurkunde of je wilt een zo breed mogelijk pakket kiezen zodat je na je diploma een zo ruim mogelijke keuze hebt voor een vervolg opleiding.

Hieronder wat vragen en antwoorden die je mogelijk kunnen helpen bij het bepalen van je keuze.

Kan je natuurkunde kiezen met wiskunde A

Dat hangt van je school af of die mogelijkheid wordt geboden. Op de school waar ik werk wordt regelmatig wiskunde A met natuurkunde gekozen. In sommige clusters heeft 30% van de leerlingen wiskunde A. Natuurlijk is Wiskunde B een mooie combinatie met natuurkunde maar niet noodzakelijk. Natuurkunde met Wiskunde A is ook prima mogelijk. Het is natuurlijk wel prettig wanneer je Wiskunde A goed aankan. Lukt dat niet dan zal natuurkunde een grote uitdaging worden.

Is natuurkunde een moeilijk vak

Dat is maar net hoe je het bekijkt. Het is niet zozeer een leervak, maar je moet aan de slag. Je leert systematisch een probleem aanpakken. Met een serieuze werkhouding (bijhouden) en het oefenen van veel opgaven krijg je dit vak onder de knie. Door veel te oefenen een veel vragen te zien herken je sneller hoe je andere vragen moet oplossen. In die zin kan inzicht dus ook ontstaan.

Wat voor vak is natuurkunde

Het vak natuurkunde is goed voor je vorming. Je hebt je hele leven wat aan de vaardigheden en kijk op de wereld die je in dit vak leert. Je leert problemen oplossen, ook in breder verband, je leert je omgeving te begrijpen. Verder leer bij dit vak te rekenen, analyseren, beschouwen, modelmatig te denken, te redeneren, relevante informatie verzamelen vanuit een hoop gegevens.

Wat kun je met het vak natuurkunde

Zeker in deze tijd waarin in de media regelmatig te horen is dat er een groot tekort is aan technisch geschoolde mensen is het voor je toekomst niet verkeerd om natuurkunde te kiezen. Door de vaardigheden die je leert bij natuurkunde ben je aantrekkelijk voor bedrijfsleven/onderzoek. Uiteraard heb je door het vak natuurkunde ruimere mogelijkheden bij het kiezen van je opleiding.

Zorg en natuurkunde

Wanneer je de gezondheidszorg in wilt is natuurkunde een slimme keuze. In het vaak natuurkunde leer je van alles over bijvoorbeeld medische beeldvorming. Maar ook als het we het hebben over bijvoorbeeld fysiotherapie is goed wanneer je wat weet over mechanica. De zorg wordt ook steeds technischer, met natuurkunde in je pakket hoef je daar niet of minder bang voor te zijn.

Natuurkunde en economie

Wil je later het bedrijfsleven in? Kijk eens of je natuurkunde kunt kiezen in combinatie met economie. Een mooie combinatie.

Natuurkunde als extra vak?

Het kan zijn dat je natuurkunde in je profiel wilt kiezen, maar er zijn geen mogelijkheden voor. In dat geval zou je is kunnen informeren of er mogelijkheden zijn om natuurkunde als extra vak te kiezen.

Enable Notifications OK No thanks